Gammel Dansk Hønsehund

Om racen

2008 Pallas i Frankrig

I Danmark er der 5-600.000 hunde fordelt på ca. 350 racer. Gammel Dansk Hønsehund er en national dansk race og hører under kategorien "stående jagthunde". I dag findes der 1000-1200 Gamle Danske Hønsehunde.

I tidsskriftet HUNDEN nr. 12 - December 2007 skriver Lisbeth Strunck blandt andet:

I den gamle dansk hønsehund finder man en hund, der hviler i sig selv og er svær at få ud af balance.

Den har selvtilliden i orden og overskud til at tage tingene roligt. Over for mennesker er den blid, og den er ret så tålmodig over for børn. Den knytter sig meget til familien og holder øje med, at alle har det godt.

Fremmede skal den somme tider se an, men sædvanligvis er de meget hurtigt accepteret. Og så viser den gamle danske sig fra sin kælne side. Den holder nemlig meget at tæt kontakt og hygge, og den gør gerne opmærksom på sig selv, dog uden at virke som en plageånd. På grund af sin kærlighed til mennesker bør en Gammel Dansk Hønsehund bo hos familien - ikke i en hundegård.

Racen har en blød psyke, og man skal ikke være hård ved den, for så kan den blive rigtig stædig. Tager man tingene roligt og positivt under indlæring og træning, har man en hund, der er meget lærevillig og nem at arbejde med.

2013 Næsen bruges også flittigt om vinteren

Som jagtkammerat er GDH en All-round Hund: Jagt for stående hund er en dejlig jagtform, og her løser Gammel Dansk Hønsehund opgaven med stor energi og jagtlyst.

Den Gamle Danske Hønsehund er lige velegnet til jagt i det åbne land som til jagt i skrub og skov. Den egner sig godt til såvel store som små arealer, idet den ofte søger kontakt til sin fører. Den jager for jægeren og ikke for sig selv. Selvom den Gamle Danske Hønsehund ikke er så stortgående som andre kontinentale racer, så forbigår den Gamle Danske Hønsehund ingen fugle. Den gode næse er et af racens kendetegn, intet bliver forbigået, alt skal undersøges. Som jagthund efter skuddet løser den Gamle Danske Hønsehund sin opgave på bedste måde, hvad enten det drejer sig om apportering på land eller fra vand, eller det drejer sig om fugle eller hårvildt. Racens gode evner som apportør registreres ved de forskellige apporteringsprøver, som hvert år afholdes i jagtforenings- og klubregi.

På jagten bliver den Gamle Danske Hønsehund energisk ved med sit apportsøg, indtil sidste agerhøne, fasan, and eller gås er apporteret. Den Gamle Danske Hønsehund bliver ved så længe der er fært eller chancer for vildt. Den skal have næsen i alt."

2012 Hvalpene bruger allerede næsen godt. Otte uger gamle

Avl: Med så få eksemplarer af en race er det ekstra vigtigt at have megen opmærksomhed på avlen. Man skal i avlsarbejdet naturligvis undgå indavl, undgå arverelaterede lidelser og fremme racens karakteristiske egenskaber hvad angår såvel hundens udseende som dens evner og temperament. Derfor er det så vigtigt at inddrage Avlsrådet, når man vil avle på sin GDH. I Avlsrådet kender man alle hundenes arveanlæg og her er man således i stand til at finde den bedste partner med henblik på at fremme racens udvikling.